MedInform

Journal of Medical and Dental Practice

www.medinform.bgISSN 2367-6795

Вирусни хепатити и HIV в денталната практика

Цена: 15 лева

Поръчай

Автор – Владимир Панов, Захарий Кръстев

Година – 2011

Издател – Иван Сапунджиев ЕООД

Корица – Мека

Страници – 80

Език - Български

Размер – 168/235/6 мм

Тегло – 240 грама

Тази книга е предназначена за лекарите и студентите по дентална медицина. В нея се разглеждат и въпроси на денталната практика, свързани със зъботехниците, рентгеновите лаборанти и обслужващия персонал. Представили сме най-съвременното познание за HIV и хепатит, споделяме наши научни проучвания в областта. Обръщаме особено внимание на дезинфекцията и стерилизацията, акцентирайки на общоприетите положения, дезинфекционните протоколи, задълженията на денталните лекари и зъботехниците.

От откриването на HIV през 1981 г. инфектирани с него има по целия свят. Той засяга всякакви социално-икономически, расови, етнически и полови общности и продължава да носи заболеваемост и смъртност на човека. Официално в края на 2010 г. у нас са известни 1252 болни, но те са поне 3 пъти повече. Над 65% от новорегистрираните HIV-позитивни са открити в кабинетите за безплатно консултиране в София и Пловдив и половината са на възраст между 15 и 29 години, като 32% са инжекционно употребяващите наркотици, а 20% са хомосексуални.

Напредъкът в областта на медицината и технологиите допринася за въвеждането на нови лекарствени комбинации за лечение на HIV-позитивни пациенти, за ранен тест за HIV. Вече има нов метод, който се прави със слюнка. И въпреки значителните подобрения в областта на превенцията, откриването и лечението на HIV, учените не могат да предоставят ваксина.

В световен мащаб 350–400 милиона страдат от хронична инфекция HBV и 1,5% от хепатит С (около 100 милиона), като много голяма част от тях дори не знаят. От лицата с хепатит C 85% остават заразени за цял живот. Смъртните случаи поради хепатит С ще се удвоят, дори утроят през следващите 15–20 години. Предполага се, че повече от всяка друга професия зъболекарите и зъболекарският персонал участват в предаването на вируса на своите пациенти.

Разглеждайки споменатите проблеми, правим опит да очертаем ролята на денталния лекар като здравен специалист, който лекува хронично болните с хепатит В и С, както и HIV-свързани лезии. Реално се очертава и възможността за своевременна диагностика на болестите, качествена дезинфекция и стерилизация, което е от основно значение както за успешното подобряване на качеството на живот на инфектирани пациенти, така и за ограничаване на разпространението на тези болести.

Поръчка

Име*

Имейл*

Телефон*

Адрес за доставка*

[recaptcha]

Уважаеми читатели, ако имате интерес към представяната от нас научна литература, може да поръчате книги на e-mail [email protected] или на GSM 0888 567 657.
Плащането може да извършите чрез наложен платеж или по банков път на сметката на Мединформ ЕООД (BG27FINV91501016144868; BIC/SWIFT код: FINVBGSF; Първа инвестиционна банка).
Моля да посочите точен адрес за доставка, както и телефон и данни за фактура ако Ви е необходима!
Доставка над 100 лева е безплатна, за по-малки суми купувачът поема разходите на куриерската фирма.

Medinform

MedInform is an international journal that publishes papers, letters, book reviews and news items. The aim of the MedInform is to publish manuscripts of high scientific quality representing original clinical, diagnostic or experimental work in general medicine, dental medicine, oral pathology and oral medicine.

Papers advancing the science or practice of these disciplines will be welcomed, especially those which bring new knowledge and observations from the application of techniques within the spheres of light and electron microscopy, tissue and organ culture, immunology, histochemistry and immunohistochemistry, microbiology, genetics and biochemistry.